header-graphic

Σεμινάρια Δραματοθεραπείας.

Αξιολόγηση χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 

 dramato8erapiaΤομέας σπουδών: Μοντέρνα τμήματα (για όλες τις ηλικίες)

Μάθημα: Δραματοθεραπεία

Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Μαθήματα δραματοθεραπείας στο Ωδείο Όπερα, μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται, από 18 ετών και άνω.

Είδος μαθημάτων: Τα μαθήματα δραματοθεραπείας είναι ομαδικά σε group των 10 έως 12 ατόμων.

Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα δραματοθεραπείας είναι 2 ώρες την εβδομάδα και η φοίτηση 1 έτος.

Επιπλέον: Παράλληλα με την παραπάνω ώρα, ο σπουδαστής δικαιούται εντελώς δωρεάν τα ομαδικά μαθήματα των θεωρητικών της μουσικής και της χορωδίας, όπου το καθένα έχει διάρκεια 1 ώρα εβδομαδιαίως και τα τμήματα χωρίζονται ανάλογα με τις ηλικίες των σπουδαστών.

Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα δραματοθεραπείας, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις

Κόστος μαθήματος (για το Α΄επίπεδο σπουδών): Επιλέξτε από τους παρακάτω δύο τρόπους πληρωμής, αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα:

1. Προεξόφληση διδάκτρων με άτοκες δόσεις ή με μετρητά:

Εγγραφή: 29 ευρώ

Δίδακτρα: 64 ευρώ/μήνα

2. Πληρωμή ανά μήνα με ή χωρίς χρήση πιστωτικής κάρτας:

Εγγραφή: 39 ευρώ

Δίδακτρα: 69 ευρώ/μήνα

Η δραματοθεραπεία είναι αναγνωρισμένη μέθοδος ψυχοθεραπείας που μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο σωματικές όσο και ψυχικές διαταραχές, να βοηθήσει καταλυτικά τον άνθρωπο να αναπτύξει και να εξελίξει την αυτοοργάνωση και την αυτοεκτίμησή του, καθώς και να συμβάλλει δραστικά και αποτελεσματικά στην σωστή αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών επικοινωνίας και συμπεριφοράς απέναντι στους συνανθρώπους του. "Παίζω" θέατρο... αναπαράγω και αναπαριστώ ζωντανά άλλες φορές πραγματικά και άλλες, πάλι, φανταστικά γεγονότα. Το θέατρο, ως μορφή τέχνης, σκοπό έχει την ψυχαγωγία ενός ζωντανού κοινού που στην πλοκή και στους επί σκηνής χαρακτήρες αναγνωρίζει κάτι από το Εγώ ή ανακαλύπτει κάτι για τον Άλλο. Το ίδιο παιχνίδι αναγνώρισης και ανακάλυψης, όχι πια ως θεατές, αλλά ως συμμέτοχοι στη θεατρική πράξη, όχι ως απαθείς δέκτες αλλά ως ενεργά μέλη μιας θεατρικής ομάδας, ξεκινάμε στη Δραματοθεραπεία. «Παίζοντας» θέατρο, ανακαλύπτουμε τον κόσμο γύρω μας, σε ένα βαθμό συνείδησης και εμβάθυνσης που οι ταχείς ρυθμοί, οι ανακυκλούμενες εμπειρίες και καταστάσεις της καθημερινής μας ζωής και οι αποκρυσταλλεμένες και αμετακίνητες απόψεις συνήθως δεν μας επιτρέπουν. Στο θέατρο δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε, πειραματιζόμαστε ελεύθερα, άλλες φορές ενστερνιζόμαστε και άλλες απορρίπτουμε, ανοίγουμε τα μάτια και κοιτάμε με «άλλο βλέμμα» τις «ζωές» δίπλα μας, τις διαφορετικές «αλήθειες» των συνανθρώπων μας! Αντιλαμβανόμαστε ότι η πραγματικότητα φωτίζεται με διαφορετικό τρόπο, κάθε φορά που η "οπτική γωνία" αλλάζει. Η πραγματικότητα, τελικά, μπορεί να φωτιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους! Με τον δικό μου, των αγαπημένων μου προσώπων, των συναδέλφων μου, των συνανθρώπων μου... Ενσαρκώνοντας ένα ρόλο μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να ανασύρουμε, να νιώσουμε και να βιώσουμε στοιχεία και χαρακτηριστικά τόσο του Εγώ όσο και του Άλλου και μέσα σε ένα ασφαλές και δημιουργικό πλαίσιο να αποδεχθούμε, να συγκρίνουμε και να επιλέξουμε! Να μεταμορφωθούμε!!! Ο εσωτερικός διανοητικός και συναισθηματικός μας κόσμος «δουλεύεται» μέσω θεατρικής και γενικά καλλιτεχνικής δραστηριοποίησης και πρακτικών. Τα όνειρα, οι επιθυμίες, τα άγχη, οι φόβοι και οι φαντασιώσεις παύουν να είναι παγιδευμένα και βρίσκουν διέξοδο, αποτυπώνονται κυριολεκτικά ή συμβολικά στο προϊόν της Τέχνης μας δίνοντας μας μια λιγότερο ή περισσότερο "καθαρή" εικόνα του. Αναγνωρίζοντας, μέσα σ' αυτήν την εικόνα, όλα αυτά που νιώθουμε και αφήνοντάς τους χώρο ή απεγκλωβίζοντας τα θα είναι ευκολότερο σε μια δεύτερη φάση να βρούμε τον δρόμο που οδηγεί στο να κατανοήσουμε και τους συνανθρώπους μας. Με δυο λέξεις: Αυτογνωσία και εν-συναίσθηση.

Μαθήματα δραματοθεραπείας στο Ωδείο Όπερα:

Τι δράσεις μπορεί να ασκήσει η δραματοθεραπεία στον άνθρωπο;

Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της δραματοθεραπείας, ενισχύει την προσωπικότητα ενώ ταυτόχρονα αποβάλλει αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις που μπλοκάρουν τη συνείδηση και κάνουν την καθημερινότητα σε πολλούς από εμάς αβάστακτη ειδικά όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν σύγχρονες μορφές δυσκολιών και προβλημάτων όπως είναι η εσωτερική μοναξιά, η έλλειψη φίλων και ενδιαφερόντων, η αίσθηση ότι δεν μας καταλαβαίνει το επαγγελματικό, φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον, το άγχος, η αγωνία της επίτευξης στόχων, επιθυμιών, τα προβλήματα σχέσεων, χωρισμών, πένθους, κατάθλιψης, φοβιών, ντροπής κ.ά.

Ποια είναι η διάρκεια της φοίτησης στη δραματοθεραπεία;

Η φοίτηση στην δραματοθεραπεία είναι 1 έτος και η διάρκεια των μαθημάτων 2 ώρες εβδομαδιαίως. Παράλληλα με τις δύο παραπάνω διδακτικές ώρες που αφορούν στο μάθημα της δραματοθεραπείας, προσφέρουμε επιπλέον ΔΩΡΕΑΝ και προαιρετικά στους σπουδαστές μας, τα μαθήματα των θεωρητικών της μουσικής και της χορωδίας, που γίνονται μία φορά την εβδομάδα από μία ώρα το καθένα.

Ποια είναι τα μαθήματα που διδάσκονται στη δραματοθεραπεία;

Τα μαθήματα που διδάσκονται στην δραματοθεραπεία είναι: Εισαγωγή στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και δράση της δραματοθεραπείας στον ανθρώπινο οργανισμό, ψυχονευρολογία εφαρμοσμένη στην τέχνη, γενική επισκόπηση και πεδία εφαρμογής (νοσοκομεία, κλινικές, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, κέντρα διανοητικής υγείας, κέντρα αποθεραπείας από κατάχρηση βλαβερών ουσιών, γηροκομεία, φυλακές, ιδιωτικά ιατρεία). Η δραματοθεραπευτική πορεία, πού εφαρμόζεται και τι γνώσεις και δεξιότητες πρέπει να έχει ο δραματοθεραπευτής, αναπτυξιακή ψυχολογία, αυτογνωσία, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, ψυχολογία της προσωπικότητας και των ατομικών διαφορών. Η σχέση της θεατρικής πρακτικής στην λύση καθημερινών ψυχολογικών προβλημάτων όπως είναι το άγχος και οι φοβίες, καθώς και τρόποι ρύθμισης του συναισθήματος και της συμπεριφοράς του ανθρώπου. Η δύναμη και η αποτελεσματικότητα της θετικής σκέψης και της αυτογνωσίας στις δραματοθεραπευτικές εφαρμογές. Ειδικότερα διδάσκονται:

Τεχνικές αναπνοής

Σωστή εκφορά του λόγου

Παντομίμα

Θεατρική έκφραση

Ζωγραφική-κολάζ-κουστούμια-decor

Κατασκευή μάσκας-Μακιγιάζ

Μουσική επιμέλεια

Εξωτερίκευση και έκφραση συναισθημάτων

Αποδοχή της ατομικότητας

Παιχνίδια ρόλων

Ομαδικότητα

Παιγνιοθεραπεία-Ψυχόδραμα

Αναπτυξιακός αυτοσχεδιασμός

Πρέπει να έχω κάποιες ειδικές γνώσεις για να παρακολουθήσω το τμήμα της δραματοθεραπείας;

Τα μαθήματα στην δραματοθεραπεία είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να έχει την δυνατότητα να τα παρακολουθήσει ενεργά και αποτελεσματικά οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται πραγματικά για το γνωστικό αντικείμενο. Καμία απολύτως ειδική γνώση δεν απαιτείται από τους σπουδαστές της δραματοθεραπείας. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσοχή και συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

Πού μπορεί να εργαστεί ο δραματοθεραπευτής;

Ο δραματοθεραπευτής μπορεί να εργαστεί σε νοσοκομεία, κλινικές, παιδικούς σταθμούς, σχολεία (ειδικά και μη), κοινοτικά κέντρα διανοητικής υγείας, κέντρα αποθεραπείας από κατάχρηση βλαβερών ουσιών, κέντρα επανένταξης, γηροκομεία, κέντρα αρωγής, φυλακές, ιδιωτικά ιατρεία και σε όλους τους τομείς εναλλακτικής ιατρικής.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στην δραματοθεραπεία;

Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια των σπουδών δραματοθεραπείας και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών δραματοθεραπείας. Αυτά είναι:

Ψυχολογία

Πρακτική δραματοθεραπεία

Πηγή: Ωδείο Όπερα

System Plugin - Ultimate Social Elements (JSDK) is disabled! Please enable and/or install it!

Φοιτητικά - Σεμινάρια